Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010. augusztus

2010.08.06

Gyülekezeti csendeshét
 
A megszentelődés útján
szülőszemmel - A Mátraházi csendeshét 
gyermek programja
beköszöntője Mátraházán

 

 

Az Ige üzenete
„Hívj segítségül engem a nyomorúság idején én megsegítelek  és te dicsőítesz engem.” Zsolt. 50,15.

„Hívj segítségül engem” – mondja Isten az Ő népének és ezt látjuk a Kánai menyegző történetében/Jn.2,1-11./. Bár nem életveszélyről volt szó, hanem csak arról, hogy a házigazda szégyenben marad, ha üresen állnak majd a boros kancsók. Segítségül hívni  gondviselő Urunkat, örömünkben is tanácsos, és lehetséges, hogy azokon is Isten áldása megnyugodjék.
…a nyomorúság idején..” sem biztos, hogy készséget találunk a tömegben arra, hogy utat nyissanak Krisztushoz.  A jerikói úton kolduló vak ember  tudta, hogy kihez kiált, ki lehet az ő szabadítója, míg a tömeg számára csak látványosság volt az Úr érkezése /Lk.18,35/. A tömeg mennél inkább el akarta némítani ezt a beteget, ő annál inkább kiáltott Krisztushoz, tudta, hogy meg kell ragadni ezt a pillanatot, Krisztus közelségét, hiszen nagy a  nyomorúsága. „Láss!  A hited megtartott.”
…én megsegítelek…” A 38 éve beteg a Bethesda tó vizétől várta a gyógyulást,/Jn.5,1-9/  de mivel nem volt embere, így segítség nélkül már hosszú évek óta csak várt. Krisztus az ő életét kérés nélkül helyreállította,. Nem volt embere, aki segített volna rajta, de lett Krisztusa, aki nem csak gyógyítója, de Üdvözítője is lett.
…és te dicsőítesz engem…” Krisztus korában a lepra betegség nagy nyomorúság volt, a betegségen túl, nagy lelki fájdalmat okozott az, hogy ezeknek a betegeknek családjuktól, szeretteiktől elkülönülve kellett élniük. A 10 leprás Krisztussal találkozva felismeri Benne a Szabadítót, aki Úr mindenek felett, és szabadulásért kiáltanak. /Lk.17,11-19/ Beszédes azonban a történetben a visszatérő egyetlen, aki hálát adott, megköszönte a gyógyulást. Mily sokat könyörgünk, kérünk, segítségül hívjuk a mi Szabadítónkat – erre biztat az Úr -, de a hálaadás arányos-e ezzel a sok Képkéréssel a mi imádságainkban? Nekünk embereknek is fáj, ha valaki köszönő szó nélkül távozik  a tőlünk kapott jó után.
Mátraházán nem így volt…
/Mátraháza, 2010. júl.27-30.reggeli családi áhítatok kivonata/ 

Marti Márta ref.lp.

Vissza

 

 

 

 

 

Gyülekezeti csendeshét – A megszentelődés útján
 
Kép A megszentelődés volt a központi gondolata a négy napon át tartó előadásoknak, mely tömören „tovább a Krisztus követés útján” összegezhető.
Az első előadás címe: „Másképp képzeltem”. Illúziók és előítéletek a keresztyén életben
Illúziók – a gyülekezetről, Isten igazságáról, jutalmazásáról, eredményes életünkről. Itt köszönettel kell szólni előadóinknak a délelőttökön alkalmazott módszereikről: a hagyományos előadás mellett csoportos foglalkozás, kérdések és válaszok voltak, amelyek tartották a hallgatóság figyelmét, és lehetővé tették a jegyzetelést. Máté evangéliumából a szőlősgazdáról szóló történettel mutatta be az Úr igazságát– ahol a szőlősgazda Istent jelképezi – és ez más, a jutalmakat más által adja, és        elgondolkozhattunk, mitől eredményes az életünk.
A második előadás címe: Mindig közbejön valami: akadályok a Krisztuskövetés útján.
Több szerzőtől vett idézetekkel emelték ki a gyógyító szavak fontosságát és mások bűneinek megbocsátását. Akadályt jelenthetnek a rossz gondolatok, amelyektől igyekezzünk szabadulni.  Fontos, hogy életünknek jó céljai legyenek. A Márk evangéliumából idézve a hitre jutást emelte ki. Mi okoz akadályt? Pl. sietség, magány, rettegés. Jézus szavai segítenek: „Kövess engem!” Az akadályok csúcsa a gőg. Az akadályokkal a szerény, az egyszerűbb ember könnyebben birkózik meg. Akadály a munkanélküliség, félelemérzés, stb. „Ne féljetek!” – Kiút az Isten.
A harmadik előadás címe: Erre érdemes törekedni.  A személyes hitélet lépései.
Személyesen lépegessünk a megszentelődés útján. Legyen célunk, hogy így szeretnénk élni, melynek maximuma a Biblia, minimuma maga a keresztyén ember. A keresztyén hit egy életforma, amely méltóságot ad az életnek, melyből öröm sugározhat szét.”Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak. Gyökössy Endre: „A hit az ember életének centruma” – volt a nap fő gondolata.
A negyedik előadás: Így szeretnék élni. Hétköznapi keresztyénség.
Segítségek a megszentelődés útján. Nincsenek biztos, csak nekem szóló válaszok, de az összetartozás, ill. a közösséghez való kapcsolat a jó válasz. Luther: „Nem elég Krisztus életét és tetteit, mint krónikát hirdetni” Szükséges a hétköznapi lelkigondozás. Ki segíthet ebben? A közösség, a találkozások, a lelkészek. Hol kezdődik a hétköznapi lelkigondozás? Észreveszem, majd meghallgatom a másikat.  Engedem, hogy megszólaljon és beszéljen, és lássa, érdekel a sorsa, van hozzá egy jó mondatom.  Elmélyülten szólt a lelkészek szószéki prédikációjáról, a templomon kívüli beszélgetéseinkről.
Záró gondolat: TANÍTANI nemcsak szavakkal lehet.
Hétköznapi keresztyénség és a négy napon elhangzottak összessége a záró gondolat.
Talán az „Így szeretnék élni” és az akkumulátor hasonlattal zárom e nem újságcikk jellegű összegezésemet. (Megőrizni, elraktározni, a jó hagyományokat, tartalmakat.)
 
Bokor József
  

Vissza

 

 

 

 

Csendeshét ifisként
 
Idén harmadik alkalommal foglalkoztunk Narnia krónikáival, melyből most a Hajnalvándor útja c. kötet következett /amit néhányan el is olvastak/.
Minden nap egy ráhangoló vetítéssel kezdtünk, ahol énekeket tanultunk és részletekben felelevenítettük a könyvet. Utána kiscsoportos beszélgetés következett Krisztiánnak, Katival, Annával és Katával, ahol részletesebben foglalkoztunk az éppen terítéken lévő részlettel és megnéztük a bibliai párhuzamokat. Rövid szünet után – időjárástól függően – különböző játékok és vetélkedők következtek, amiket Bálint, a „játékvezető” csinált, és amiket még Kép a felnőttek is megbámultak . Volt itt rabszolgamenet, kő-papír-olló, legóhajó építés, gyügyü-fogó, sikeresen átkeltünk a halálvíz-tavon, és a csapatok el is tévedtek a GPS-es feladatnál. Itt két-két embernek kellett irányítani látatlanban, rádión keresztül térképek alapján a csapatokat. Mindegyik játékban jól éreztük magunkat, és nagyon sokat nevettünk. A könyvben Caspian és csapata azért szállt tengerre, hogy felkeressen 7 nemes urat. Nekünk tenger és hajó híján a gyülekezeti tagok közül kellett felkeresni őket és portrét készíteni róluk.
Idén is volt fotópályázat, csak most egyénileg, három kategóriában.
I. Isten-ember kapcsolata,
II. Ember-ember kapcsolata
III. Ember- természet kapcsolata témában.
 
A képeket a „Ki mit tud?” - on vetítették le, és utána értékelték.
A hét másik nagy feladata csapatonként egy hajómakett készítése volt, amiket szintén díjaztak. A hétvégére már jól összeszokott a csapat és közelebb kerültünk egymáshoz. Azt hiszem, még sokáig emlékezni fogunk erre a hétre, s ezúton is elnézést kérünk a hét érintett résztvevőitől, hogy nem mindig sikerült este 10-kor leoltanunk a villanyt. Tar Krisztiánnak, Katinak és a segítő csapatnak pedig köszönjük minden munkáját.
Marti Dóri
 

 Vissza

 

 

 

Mátraházi csendeshét  
gyermek programja - szülőszemmel
Amíg a felnőttek az előadáson töltekeztek, a gyülekezet legkisebbjei tartalmas és szórakoztató programokon vehettek részt. A két elkötelezett szervező, Krivikné Anna és dr. Illés Károlyné Ani, akik minden  évben más és más tevékenységgel örvendeztetik meg az óvodás és kisiskolás korosztályt, változatos és lebilincselő elfoglaltsággal készültek  a gyermekek Kép számára: kenyérterítő kendőt hímeztek, mézeskalácsot díszítettek,  elővették a  nemezelést,  tarisznyát szőttek, agyagoztak, hűtő mágnest és még megannyi apróságot készítettek. Ez volt az első alkalom amikor a gyermekek tűt kaptak  a kezeikbe, hímeztek és varrtak. Ennek a tevékenységnek is rendkívüli sikere volt, főleg azzal okoztak meglepetést, hogy nem csak a lányok hanem a fiúk is kivették részüket az illatzsák készítésből. Ezek a délelőtti elfoglaltságok varázslatos légkörben teltek, ahogyan a gyerekek teljesen átadták magukat az alkotás örömének, kicsi kezük pedig meg sem állt ebédig. Önfeledten alkottak, az elkészült kincsek egy részét boldogan és szeretettel ajándékozták szeretteiknek. Barátságok alakultak és szövődtek mélyebbre, még az ott dolgozók kislányát is maguk közé fogadták. Olyannyira figyeltek egymásra, hogy ha valaki lemaradt a többiek szívesen segítettek neki.
Kép A két pedagógus szívét az is jó érzéssel töltötte el, hogy azok a gyermekek  akik a múlt évben részt vettek a foglalkozásokon, szabad idejükben kölcsön kérték az eszközöket és felelevenítve a tanultakat igazán szép tárgyakat készítettek.
Ezeket a programokat  kizárólag az ő korosztályuk számára válogatták össze, azzal a céllal, hogy boldog és emlékezetes élményekben legyen részük a legkisebbjeinknek, fejlesztették kézügyességüket és képzelő erejüket, de ezen túl sikerült barátságukat még szorosabbra fűzni.  Áldozatos felkészülésüket és munkájukat ez úton is köszönjük.  
Gál Kati

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.