Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010. szeptember

2010.09.06

 

 

 

Az Ige üzenete

 „Szeretteim, ne higgyetek minden léleknek, hanem vizsgáljátok meg a lelkeket, hogy azok valóban Istentől valók-e, mert sok hamis próféta jött el a világba. 1Jn4,1
Kép Manapság sokan beszélnek Istenről. Míg régen a tagadása volt a világ szava, ma már inkább szétbeszélik, hogy mindenki megnyugodjon: faragható olyan istenkép, amely az egyénnek megfelel. Megdöbbentő, hogy szellemi dolgokkal milyen sok könyv és folyóirat foglalkozik. Hogyan igazodjunk el ezekben? Vagy mindent el kell fogadni ellentmondásaival együtt?
János egy egészséges bizalmatlanságról beszél, aminek az oka: sok a hamis próféta, a tévtanító. Bár Istenről és Jézusról beszélnek, mégis ördögi lelkület van bennük, mert Jézus személyét elferdítik. Éppen ezért nem kell szégyellnünk, ha bennünk is van bizalmatlanság. Olyan világban, ahol Istenre hivatkozással családokat és életeket tesznek tönkre különböző szekták, ez természetes óvatosság. A krisztus-hit nem hiszékenység! Attól, hogy valaki magas érzelmi hőfokon szépen beszél, még egyáltalán nem biztos, hogy Isten igéjét hirdeti, és attól, hogy valakinek misztikus élményei vannak, még nem garancia arra, hogy Istennel került kapcsolatba.
A megvizsgálás és próbára tevés felelőssége a miénk, ez alól nem lehet kibújni. Azonban nem maradunk egyedül, mert az igénk folytatása a mérleget is a kezünkbe adja a szellemi dolgok területén. Meg kell vizsgálni, hogy a szellemi tanításra vállalkozónak milyen a viszonya Jézussal és mit gondol róla. Vallja-e Jézust  az emberi testet öltött Isten Fiának, vagy nem.  Aki bármi mást tanít róla vagy származásáról, az antikrisztusi lelkülettel szól, tegye azt bármily ékesen is. Jézus személye sorsdöntő, vagy ő lesz életünk szegletköve, amely egész életünk stabilitását eredményezi, vagy reánk zuhan és összezúz. Így a sámánok és kuruzslók, jósok és szekták kusza világában már nem is olyan nehéz eligazodni….
 Marti Miklós ref.lp.

Vissza

 

 

 

 

 

KÖNYVAJÁNLÓ


Kép  Az ehavi könyvajánlóban ismét egy különlegességet szeretnék bemutatni. Húsz évvel ezelőtt olvastam a Bruchko-t, és azóta is a kedvenceim közé tartozik. Tudomásom szerint, sajnos azóta nem adták ki újra a regényt, de természetesen egy kölcsönözhető példányt közreadunk. Bruchko különleges megtérésének, elhívásának története, életveszélyes kalandjai gyermekeimnek is tetszettek az esti felolvasások során.

 

A történet rövid összefoglalása:

„Egy tizenkilenc éves fiatalember szülei tanácsa ellenére elindul, hogy egy gyilkos indián törzsnek hirdesse az evangéliumot a dél-amerikai őserdőben... És Isten elhívása legyőzi a fogságot, a kínzásokat, a magányt, a betegséget. Bruce Olson 1961 óta él a kolumbiai motilone indiánok között. Lefordította nyelvükre az Újszövetség számos könyvét, bevezette őket a legalapvetőbb egészségügyi rendszabályokba, a mezőgazdaságba, és megtanította őket kulturális örökségük megőrzésének fontosságára. Erőfeszítései elismeréseként megívást kapott az ENSZ-be, az Amerikai Államok Szervezetébe, és személyes barátságba került Kolumbia öt legutóbbi elnökével. Bruce Olson saját szavaival meséli el megdöbbentő történetét.”
Számomra a legfontosabb tanulságot az jelentette, hogy Bruchko úgy tudta elmondani az örömhírt az indiánoknak, és úgy tudta elvezetni őket az újjászületésen át az Istennel való közösségbe, hogy a kultúrájukat nem zilálta szét. Számukra „egyértelmű volt: Jézus sötétbőrű és fekete szemű volt, íjjal és nyíllal vadászott és ágyékkötőt hordott. Jézus motilone indián volt.”

Tar Krisztián

Vissza

 

 

 

 

 

 

Iskolakezdés

Tanulók és tanítványok

Kép A tudás hatalom. Vagy csak nyűg... netán az úri népek hóbortja? Egy biztos: fárasztó. Mindenesetre becsengetnek, és van, aki saját akaratából, van, aki annak ellenére foglal helyet a katedra egyik vagy másik oldalán.
A tudás hatalom? A szüleim sok éven át minden nyáron egy hónapos nyelvtanfolyammal ajándékoztak meg. A hátam közepére kívántam. Sűrűn mondták, hogy annál többet nem adhatnak nekem, mint hogy taníttatnak. Amikor a gimis osztálytársak házat, lakást, kocsit kaptak, akkor persze ez nem tűnt reálisnak. Ma már nem csak hajlandó vagyok elhinni, hogy igazuk volt, de hálás vagyok érte, hogy nyúztak.
A tudás hatalom. Tanulok. Hatalmas leszek-e valaha? Kétlem. Viszont már magam válogatom meg mestereimet. Van köztük, aki éppen elég hatalmas helyettem is, értem is.

parokia.hu

Vissza

 

Ha ló nincs...

Kép Peti fiam nemrég azzal állt elő, hogy szeretne egy lovat. A baj csak az, hogy ezt nem poénnak szánta.
Először jót mulattam a dolgon, kacarásztam, viccelődtem, de aztán láttam, nehezebb a helyzet, mert meg kell indokolnom, hogy miért nem. Persze ő rögtön rákontrázott, hogy most nagyon kedvezményesen lehetne hozzájutni. Szóval a végén már furán éreztem magam, hogy egyáltalán belemegyek egy ilyen vitába...
Egyik nyáron Ausztriában voltunk, és a panzió árában benne volt egy lovaglás díja is. Peti annyira beleszeretett ebbe a sportba, hogy azóta hetente jár. No de lovat venni?! Elvégre ha megtetszik az úszás, akkor sem építek nyomban medencét a kertbe...
Férjem, Viktor azonban rövidre zárta a problémát:
-      Oké. Kapsz lovat. Ha ötös leszel magyarból, töriból és matekból...
Peti szemei elkerekedtek:
De hisz az lehetetlen!!!
Na látod. Nekünk is ilyen lehetetlen lovat vennünk. Ugyanakkora megerőltetés neked, mint nekünk...
Hát igen, ehhez kell a férfiész... És ha februárban mégis be kell ruháznunk egy lóra?
Na azért annyira nem aggódom. Nem úgy áll a dolog... Szegény Peti próbálkozott is némi enyhítéssel:
-      De matekból? Nem lehet helyette informatika?
Viktort sem ejtették a fejére:
Nézd, nem kiskutyát kértél, hanem lovat...!
És ha nem ötös leszek, hanem négyes? Az már majdnem ötös.
Akkor kapsz egy szamarat. Az is majdnem ló.

Zs. Klesics Tünde (Family magazin)

Vissza

 

 

 

 

 

HIRDETÉS

 

2010. okt.02-án szombaton Mezőhegyesen 9 órai kezdettel megyei presbiteri konferenciára kerül sor, melyre a presbitereken kívül gyülekezeti tagokat is szeretettel hívunk.
A konferencia programja: Nyitó áhítat /Dr.Viczián Miklós, MRPSz orsz.elnökségi tag/
Előadások:
ü      Kálvin és a keresztség sákramentuma /Dr.Juhász Tamás teol.prof. Kolozsvár/
ü      Kálvin ellenfelei /Dr.Márkus Mihály ny.püspök/

Jelentkezési lehetőség: Balogh László gondnok úrnál
 

Vissza

 

 

 

Énnekkarba hívogató

 

KépSzeretettel várják az énekkarba az énekelni szerető testvéreket. A próbák csütörtökönként 18:45kor kezdődnek.
 Kórusunk munkájának gyümölcsét a júniusi záróhangversenyen is meghallgathattuk. A karvezető Hajtman Ildikó és az énekkar kitartó és áldozatos szolgálatát ezúton is nagyon köszönjük!

 Vissza

 

 

 

 

KÖZLEMÉNYEK

ü      Lelkészre hivatkozással fiatal csalók kereshetik fel idősebb testvéreinket, ne engedjék be őket, mert a Lelkészi Hivatal a hívek adatait nem adja ki gyülekezeten kívülieknek!
ü      A csendes hét és a bűnbánati hét hanganyaga CD-n megrendelhető a parókián.

 Vissza

 

 

 

A MÚLT HÓNAPBAN TÖRTÉNT

Kép Új kenyérért hálaadásunkra és úrvacsorai közösségünkre evangelizációval készültünk augusztus 23. és 29. között, ahol dr. Nagy Antal Mihály nyugalmazott sárospataki teológiai professzor és felesége dr. Nagy Antal Mihályné Kulcsár Erzsébet szolgált közöttünk.

 Vissza

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.