Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011. október

az-elet-remeynsege.jpgAz Ige üzenete

ARCOK A GYÜLEKEZETBŐL:  Dr. Nagy Ágnes

ANNO: ifj. Koppányi Gyula  (1.rész)

FILMKLUB: TRUMAN SHOW

Bódás János: A lényeg benn ragyog

 

 

 

 

 

Az Ige üzenete

 

„Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok, és hálaadásotok legyen egyre bőségesebb” Kol2,7

A fiatal gyülekezetnek és a növényeknek is az a legfontosabb, hogy gyökérzete legyen, mert gyökértelenül lehetetlen táplálkozni, és a magban lévő tápanyagtartalékok igen hamar elfogynak. Egy-egy megtérésre hívó igehirdetés ereje is elfogy, ha a Krisztusba való meggyökerezés nem következik be. Pedig a növekedéshez szükséges vizet és tápanyagokat csak azon keresztül lehetséges felvenni, olyan mag nincs, amely tartaléka a növény egész életére kitart. Hasonlóan lelkünknek is folyamatos és sokrétű táplálásra van szüksége, amely alapja az a Krisztus, aki közösségbe vezet és személyesen is megszólít. Lelki gyökereink erősödését így szolgálják a lelki olvasmányok , az Isten jelenlétében zajló testvéri beszélgetések és természetesen az istentiszteleti közösség is. Mindezek középpontjában Jézusnak kell állnia. Épp ezért nem kell csodálkozni a növekedés elmaradásán ott, ahol a gyökérzet ápolása elmarad, sőt romboló beszélgetések, babonasággal fertőzött olvasni és néznivalóhoz természetesen társuló távolmaradás a templomtól jellemzi az életet. Sőt itt a példázatbeli megtisztított házba is többszörös erővel visszatérő gonoszság veszélye is fenn áll.

       A növekedéshez viszont erő kell. A stagnálás is a zsugorodás észre nem vehető állapota és Pál ettől óvja a kolosséi gyülekezetet és minket is. Ahol megállt a növekedés, ott baj van. Meg kell vizsgálni a lelki gyökérzetünket és Isten Lelkének megszomorításának okait.  Növekedés legbiztosabb jele, ha egyre több, a sokszor nehéz dologért is sikerül szívből hálát adni és Istent magasztalni.

Marti Miklós ref.lp.   

 Vissza

 

 

 

ARCOK A GYÜLEKEZETBŐL:  Dr. Nagy Ágnes

dr-nagy-agnes.jpgA hit útja a te életedben hol, mikor kezdődött?

A hittel való találkozás az én számomra nagyon könnyű volt, mert református, hitét gyakorló családban születtem. Amikor megtanultam beszélni, megtanultam imádkozni is. Édesapám presbiter volt a Körösladányi Református Egyházközségben. Édesanyám 91. évében van, de egyetlen vasárnapon sem marad el a templomból. Nővérem abban a gyülekezetben presbiter.

Az életed során volt-e olyan helyzet, amikor pozitív erőként tapasztaltad meg a hitet?

Többször is! Például az egyetemen volt egy barátnőm, akivel aztán távol kerültünk egymástól, de egyik találkozásunk alkalmával, amikor arról érdeklődött: hogy vagyok, azt válaszoltam neki, hogy engem a jó Isten a tenyerén hordoz. Erre az volt a válasza, hogy mi ezt már az egyetemi idők alatt is pontosan így láttuk, mert amikor mindenki megbukott, neked akkor is sikerült a vizsga.

A Dél-Alföldi Regionális Munkaügyi Központ Főigazgató Asszonyaként hordozva a vezetői beosztás örömét és felelősségét segítség-e a hit számodra?

Szerintem többet aggódok, mint kellene, ilyen típus vagyok, de mindig odaviszem a problémámat a templomba, és úgy tapasztalom, úgy érzem, hogy nekem szól, „…minden napnak elég a maga baja”.

A családod is veled szokott jönni a templomba…

Az életem egyik nagy öröme! Szeretetben, összetartásban élő családom van. Hálás vagyok Istennek, hogy át tudtam adni két leányunknak a hitet. Hittanórára jártak, konfirmáltak. Sokszor hallom, hogy majd a gyerek eldönti, hogy keresztyén lesz-e vagy nem; de hogy tudná eldönteni, ha nem ismeri a hitet? Szülők feladata, hogy példaadásukkal neveljék, tanítsák a hit útjára a gyerekeiket már kicsi korukban. Hálás a szívem az Istennek azért a sok jóért, amivel megajándékozott, amiből jó szívvel adhatok tovább másoknak is.

Isten áldjon meg jó egészséggel, sok örömmel férjed, gyermekeid, az egy hónapja megszületett unokád, édesanyád és testvéreid körében!

Marti Márta ref.lp.

Vissza

 


 

 

 

2011-okt-filmklub.jpgTRUMAN SHOW (1998) – 2011. november 11. 16:30

Vezeti: Kovács Nóra

 

Isten hozott minden kedves nézőt újra itt, a Truman Show-ban, a világ legnézettebb műsorában! Truman Burbank (Jim Carrey) hamarosan harminc éves lesz. Biztosítási ügynökként dolgozik egy, szigeten lévő kisvárosban, ahol sosincs rosszidő, amely látszólag maga a Paradicsom. Van egy felesége és egy jó barátja, de a városka rengeteg lakója ismeri-kedveli őt.

A városka azonban egy stúdióban van felépítve, a feleség, a barátok, a szülők és a többi ember pedig színész - csak Truman az igazi. Egy nem kívánt terhességből született gyermek, akit örökbe fogadott egy tv-stúdió, és születésétől kezdve a nap 24 órájában követik őt a kamerák, bemutatva, mit csinál, milyen élményei vannak, mik foglalkoztatják, stb. Truman egész élete a képernyőn zajlik és ő nem is tud róla...

Azonban most, hogy harmincadik születésnapja közeleg, egyre több furcsaságot tapasztal maga körül. Eltűnő-feltűnő emberek, ismétlődő dolgok, égből alázuhanó reflektorok és nemsokára huszonkét éve halottnak hitt apja is megjelenik. A show-nak folytatódnia kell, de a főszereplő napról-napra egyre biztosabb lesz abban, hogy ki kell szabadulnia onnan, ahol van - bármi is legyen ez a hely. De mit fog ehhez szólni a műsor kitalálója, Christof és a stúdió emberei?

1998-ban még korántsem voltunk úgy elborítva a valóságshow-k áradatával, mint ma. Minden csatornán megy legalább egy, mert lépést kell tartani a konkurenciával. Peter Weir rendező azt a ma már nem annyira elképesztő ötletet vitte vászonra, hogy milyen lenne, ha lenne valaki, akinek az egész életét mások irányítják, aki hazugságban - egy mesterséges világban - él, valójában semmiről nem dönthet maga és még hihetetlen hasznot is hajt "urainak"?

Truman hatalmas tömegeket inspirál, ő határozza meg az életüket - Az általa élt "amerikai álom" az, hogy maradjon boldog és ne vegyen tudomást a körötte lévő világról. Trumant a szeretet döbbenti rá arra, hogy a valóság mégsem igazi körötte. Édesapjának elvesztése után eltüntetik a szép Sylviát, akibe hősünk első látásra beleszeretett - a lány pedig úgy próbál meg harcolni a műsor irányítói ellen, hogy megpróbálja felnyitni az utána epekedő férfi szemeit... Mindketten, akiket elvettek tőle, nagyon fontosak voltak számára és mivel tudja, hogy Sylvia él még, ezért meg akarja keresni őt - ehhez pedig el kéne hagynia a szigetet és ez az igazi hajtóerő számára.

Jim Carrey első komoly szerepe, amiben vannak vicces pillanatok, de elsősorban egy dráma/játékfilm, így a gumiarcú színésznek lehetősége volt megcsillogtatni tehetségét az elgondolkodtató műfajban. Mellette kiemelkedő még Ed Harris, aki hihetetlen jól alakítja a producert, aki Truman világának tulajdonképpeni istene.

Az egyik legnagyobb vívmány benne a befejezés, ami után az ember hirtelen gondolkodóba esik, hogy vajon mi történik majd ezután? Nézzétek meg és aztán gondolkodjatok ti is!

Tar Krisztián

Vissza

 

 

 

 

 

Bódás János: A lényeg benn ragyog (részlet)
(
A 400 éves Heidelbergi Káté ünnepén)

Négyszáz év óta szól, ihlet, vezérel
E szent konfesszió.
Ebben mutatkozott be a világnak
a
reformáció.
Pápa,császárpolgár, vagy a szegény pór,
akárki! – hadd vegye!
E hitvallás a református lélek
fenséges
névjegye.
A teljes Igét úgy fogja magába, mint a folyót a part,
s aki magát bátran sodrára bízza,
az biztos célba tart.
Úgy tükrözi az élő kijelentést,
mint harmat az eget,
s a bűnös ebből megértheti tisztán:
az Isten : szeretet.
Ez válaszolt, ha Róma átka dörgött,
s ha dúlt a sok csapás:
elég nékünk, miénk már az egyetlen,
erős vigasztalás;
hogy mindenestül, életben, halálban
a Krisztusé vagyunk,

és bármi essék, veszteségünk nem lesz
belőle, csak javunk.
A mi Urunk: Úr mennyen és földön,
s az lesz örökkön át,
 és
hű kezéből soha ki nem ejti
népét, tulajdonát,
 mert drága vérén vette meg, - s pokolra
ördög se vetheti,
de ember se, ki magát buta gőggel
Istennek képzeli.
 Test, vér, bálvány, ember dicsőségét
szolgálja bárki más,
 a
mi életünk oltáron elégő
boldog hálaadás.

Vissza