Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011. április

 

Lorántffy Zsuzsanna Leánygimnázium
3. rész

2011-apr-anno.jpgAz 1928/29-es tanévet már az új hajlékban kezdhették meg. Az évnyitón Fehér Géza igazgató a következőket mondta:

„...legyen hála az építtetőknek és az építőknek. A dicsőség azonban ne az emberé legyen. Mi emberek olyanok vagyunk Isten kezében, mint a hegedű, amely, ha tud is csodálatosan szép melódiákat kizengeni magából, az érdem ezért nem a hegedűt, hanem a művészt illeti. Azért itt is, mint minden emberi munkában, az Istené, egyedül az Istené legyen a dicsőség. „

Az iskola falain belül fontosnak tartották a valláserkölcsi nevelést és minden tanévben hangoztatták, hogy csak a vallásos ember bízhat a világban oly sokszor megcsúfolt jóság végső győzelmében, a Trianon óta beállott ezer gonddal-bajjal szemben csak az a magyar ember van felvértezve, ki az erkölcsi világrendben és az isteni Gondviselésben rendületlenül hisz. Tanárok és hitoktatók tudatában van az, hogy az erkölcsiségnek a vallás a legerősebb társa. Az intézmény mindenkor támogatta a hitoktatók törekvéseit. A hitoktatók éves jelentéseket készítettek a vallástanításaikról, vallási egyesületekben végzett működésükről. Az 1932/33 -as iskolai év jelentésében szerepel a következő, melyet Papp Gábor református lelkész írt:

„ A Lorántffy Zsuzsanna leánylíceum kötelékéhez tartozó református vallású növendékek hitélete két tényezőnek irányító hatása alatt állott. Ezek közül az egyik az intézeti hitoktatás, a másik az országos református diákság által alkotott Soli Deo Gloria Szövetség ifjúsági munkája. A hitoktatást Koppányi Gyula és Papp Gábor református lelkész zavartalanul végezték. A tanév tartalma alatt a növendék leányzók szorgalmasan látogatták a templomot, oly mértékben, hogy figyelmeztetésre, ellenőrzésre, vagy szigorúbb felügyeletre egy esetben sem volt szükség. Ugyanezt lehet elmondani a tanulmányi előmenetelekről is. A Soli Deo Gloria Szövetség programja: öntudatos, vallásos világnézettel bíró, minden oldalról kiegyensúlyozott lelkű egyéniségek nevelése azzal a céllal, hogy minden egyéniség a maga különleges adottságaival és képességeivel szolgálja Isten dicsőségének ügyét.”      

 (Vége)

 

 

reformatus-gimnazium-bekescsaba.jpg

       forrás: www.antikfoto.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

denesatt@gmail.com

Dénes Attila2014.11.08 18:34

A cikk 2. része szerint Ádám Gusztáv már 1917-ben készített egy tervrajzot a leányiskola részére. Korábban nem hallottam erről a tervről, ezért érdeklődni szeretnék, hogy honnan származik ez az információ, illetve lehet-e többet tudni erről a tervről (pl. megvannak-e még a tervrajzok valahol).
Előre is köszönöm a segítséget.