Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008. február - Könyvek a depresszióról

2008.02.06

KÖNYVAJÁNLÓ

Illés és a depresszió (I. Kir. 18, 20-19,8)

Január 13-án, vasárnap délután Illés prófétai működésének azon állomásáról beszélgettünk, amikor a Kármel hegyén végrehajtott isteni ítélet történt. Ekkor az Úr szolgája győzelmet aratott a pogány bálványimádó Baál-kultusz papjai fölött, ki is végezte őket. Isten igazolta őt, áldozatát megégette a mennyből lecsapó tűz, a nép megvallotta Úrnak az Istent és már nem akart kétfelé sántikálni. Megérkezett az eső is, amiért imádkozott.

Minden adott volt ahhoz, hogy Illés továbbra is a hit nagy hőseként, erős hittel lehessen előttünk mint példa, valami azonban nem volt rendben a történet folytatása szerint. Mi történt az ő csodákat tevő, Isten kijelentéseit bátran hirdető személyiségével? Vajon miért lett váratlanul egy fáradt, kimerült próféta? Ma erre azt mondanánk, hogy valószínűleg mély depresszióban szenvedett, meg akart halni. "Elfáradnak az ifjak, és meglankadnak, megtántorodnak a legkülönbek is." (Ésa. 40,30)

Közel 2500 évvel később feltettük a kérdést: lehet-e egy hívő keresztény depressziós? Ha igen, mi a gyógyulás útja? Ha nem, akkor miért vannak mégis annyian? A következő cikkben hadd segítsünk néhány idevágó témájú könyv ajánlásával azoknak, akiket vagy akiknek szeretteit érinti a depresszió.

Jim Winter: Depresszió: menekülési tervKeresztyén válasz a depresszióra

Kálvin Kiadó (1200Ft) – Kapható a könyvterjesztésben

A "depresszió" szó az átmeneti rossz kedélyállapottól az öngyilkosságba torkolló kétségbeesésig számtalan lelkiállapotot, hangulatot jelölhet. Okai, következményei egész létünket érintik. A legfontosabb, azonban mégiscsak az, hogy senkinek sem kell szé

gyellnie magát, ha depresszióban szenved. Mondhatjuk, hogy sok ember azért depressziós, mert úgy érzi, nincs célja és értelme az életének és nem is reménykedik semmiben. A keresztyén ember azonban élő kapcsolatban van Jézus Krisztus által az Istennel, és a megváltás ígérete ad számára reményt! Ennek ellenére igenis léteznek depressziós keresztyének. Jim Winter könyvében látni fogjuk, hogy Isten legnagyobb szolgáinak, az igazán szent életű embereknek is meg kellett küzdeniük a depresszióval! Ez a gyakorlati útmutató húsz év gyülekezetben eltöltött lelkészi szolgálat tapasztalatai alapján íródott. Orvosi szavak nélkül, rendkívül pontosan és hitelesen beszél erről az összetett problémáról, - kézikönyv mindazoknak, akik segítségre szorulnak.

KépKépKép

További ajánlott kiadványok, „keresztyén válaszok” a depresszióra:

Dr. Martyn Lloyd-Jones:    Hullámvölgyben (Harmat)

Tim LaHaye:                         Kivezető út a depresszióból (Evangéliumi Kiadó)

Walter Nitsche:                     Kudarc és meghasonlás (Ethos)

Malcolm Smith:                   Kiégett hívő élet (Jó hír Iratmisszió) 

 

A könyvek megrendelhetőek vagy kölcsönözhetőek a gyülekezeti könyvterjesztésben.

Tar Krisztián

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.